Hoog water

De regen striemt tegen de ramen. De takken van de eeuwenoude eiken, die onze woonboerderij uit 1720 omringen, zwiepen heen en weer. De balken in het dak kreunen onder het geweld van de storm, die al twee dagen over het land raast. Paul staat voor het raam en kijkt naar buiten. En dan ook nog die regen, waar geen einde aan lijkt te komen. De weersverwachting liegt er niet om. Windkracht 12 en voor vanavond zelfs windkracht 13. Windstoten tot 160 km/uur.

Ik gooi een vers houtblok op het vuur. Paul en ik genieten nog elke dag van de Bosscherdijk, onze boerderij aan de Zevenhuizerstraat in Hoogland met zijn oprijlaan, het rieten dak en de authentieke tegeltjes rond de open haard. Drie maanden wonen we hier nu. Dit is een perfecte dag om de doos met oude papieren, die ik twee weken geleden op zolder vond, door te spitten. Paul wilde alles na een vluchtige blik in de doos weggooien, maar mijn nieuwsgierigheid won het van zijn opruimwoede. Ik zet de doos op tafel en haal alles eruit. Ik zie zwart-wit foto’s, oude kranten en een eigendomsakte van ver voor de Eerste Wereldoorlog. Helemaal onderin de doos ligt een map met vergeelde krantenknipsels. Ik begin te lezen.

“Welk een ontzettende ramp is in de nacht van donderdag op vrijdag op 14 januari 1916 geschied in Eemland. Door verschillende dijkbreuken wies het water van de Zuiderzee zo snel dat er geen houden aan was. In luttele uren is in golven van soms wel 3 meeter hoog van velen het huisraad meegesleurd en de woning verwoest. Helaas zijn in deze woeste storm te Hoogland twee menschenlevens te betreuren. Een oude man en een 15-jarige jongen die trachtten met een vlot enkele kalveren te redden. Ontzaglijk is het verlies aan varkens, koeien en kippen. Getuigen schatten dat 400 hectare in de gemeente Hoogland in een ommezien veranderd is in een zilte plas.”

Ongelooflijk! Heel Hoogland is vroeger overstroomd geweest. Er zijn zelfs mensen verdronken. In mijn ooghoek zie ik een flits. Kort daarna een enorme klap.
‘Marjan, de Zevenhuizerstraat staat al helemaal blank’, zegt Paul.
‘Och, dat was afgelopen zomer toch ook met die stortbuien’, probeer ik hem, maar misschien nog wel meer mezelf, gerust te stellen.

‘Boink. Boink. Hiiihiihiiii!’
Verschrikt rennen we naar de laptop, die verbonden is met een camera in de stal. We zien op het beeldscherm de paarden in hun boxen ongedurig heen en weer lopen, hun hoofden omhoog, de oren plat naar achteren. Geronimo bonkt met zijn hoeven tegen de houten zijwanden en hinnikt voortdurend. Maya steigert en dreigt zichzelf te verwonden.

Paul rukt zijn jas van de kapstok en rent naar buiten. Hopelijk lukt het hem om ze rustig te krijgen. Ik kijk door het raam. De bulderende wind rukt aan takken en maakt buit wat hij kan. Enkele bomen zijn al ontworteld. En zie ik daar nou een emmer door de lucht vliegen? Is de storm nu op zijn hoogtepunt of komt er nog meer? Ik zet snel de radio aan. Waar zat ook al weer die regionale zender? Een opgewonden stem schreeuwt dat dit de storm van de eeuw is. Dan hoor ik de woorden Eem en Valleikanaal. Dat is vlakbij!

“Een uur geleden spoelde het water van de Eem bij Soest over de dijken. De polders staan al helemaal blank. En er komt nog meer water aan door de combinatie van deze noordwesterstorm en de enorme hoeveelheden regen. Het stroomt vanaf de Utrechtse Heuvelrug zo de Eem in, die dat niet meer kan verwerken. Zorg dat u binnen blijft. Het kan gevaarlijk worden.”

Dit kan toch niet waar zijn. Stroomt het water over de dijk bij Soest? En die dijken zijn net vorig jaar verhoogd. En dan? Hoe ver kan dat water komen? Misschien wel tot hier in Hoogland? Net als in 1916?

Een serie bliksemflitsen verlicht de kamer, gevolgd door een reeks van donderklappen, zo hard, dat het serviesgoed in de kast staat te trillen. Meteen daarna zie ik geen hand meer voor ogen. Wij zitten zonder stroom. Het huilen van de wind en de slagregens zijn nu nog angstaanjagender.

Ik moet naar Paul. Op de tast loop ik zo snel als ik kan naar de achterdeur. Ik schiet in mijn regenlaarzen en gris een willekeurige jas van de kapstok. Ik duw de deur open. De wind rukt hem bijna uit mijn handen. Ik loop richting de stal en ben binnen 5 seconden doorweekt van de regen. Ik krimp ineen als een paar meter voor me de palen, die het dak van de hooiberg stutten, met een knal afbreken als luciferhoutjes. De storm licht het dak op en kwakt het neer op ons tuinhuisje. Als verstijfd blijf ik staan. Een nieuwe donderslag zorgt ervoor dat ik weer in beweging kom. Ook bij de stal is het aardedonker. De paarden hinniken en lopen nog steeds onrustig rond, terwijl Paul ze probeert te kalmeren.

‘Paul’, schreeuw ik, ‘we moeten hier weg. De dijken zijn doorgebroken.’
‘Wat? De dijken? Waar?’
‘Het was op de radio. Bij Soest. De polder is al helemaal ondergelopen.’
‘Doe eens rustig. Dat water is toch niet zomaar hier!’, zegt Paul.
‘Jawel!’ Ik gil het bijna uit. ‘Honderd jaar geleden is dat ook gebeurd. Dat heb ik net gelezen. Kom, opschieten!’.

Eindelijk lijkt Paul te beseffen dat ik het meen. Hij maakt snel de touwen van Geronimo en Maya los en probeert de paarden mee te trekken naar de trailer. Ik ren door de plassen terug naar de staldeuren. Stond dat water hier zonet ook al? Dan doe ik de deuren open. De storm buldert gelijk weer over me heen. Waar blijft Paul nou? Ik draai mij om, maar de stal is één donker gat. Ik roep, ik schreeuw, ik huil. Ik wrijf het natte haar uit mijn ogen en kijk nog één keer om. Maar daardoor zie ik niet de kolkende muur van modder, takken en stenen, die vanaf de Zevenhuizerstraat recht op mij af komt.

EINDE

foto: oudeboerderijen.nl

De huidige Bosscherdijk, gelegen aan de Zevenhuizerstraat in Hoogland. Foto: oudeboerderijen.nl

Met dit verhaal heb ik de tweede prijs gewonnen bij de verhalenwedstrijd In de Buurt, die georganiseerd werd door de Bibliotheek Eemland. Wilma de Jong/28-12-2014

Dit bericht werd geplaatst in Wilma en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s